Pravno obvestilo

Pravice intelektualne lastnine

Imetnik avtorskih pravic na vseh avtorskih delih, ki so na kakršenkoli način vključeni v spletno mesto www.visit.jesenice.si, je Občina Jesenice. Vse pravice so pridržane. Uporabnik lahko uporablja vsebine na spletnem mestu izključno za svojo osebno, to je nekomercialno rabo. Vsaka druga oblika uporabe vsebin spletnega mesta (kot je npr. kopiranje, reproduciranje, distribuiranje in podobno) v komercialne namene je prepovedana.

Omejitev uporabe informacij in gradiv

Informacije in gradiva, ki so prikazana na tem spletnem mestu, lahko uporabnik naloži iz strežnika za svojo osebno, domačo rabo, pri čemer ne sme spreminjati označb avtorskih pravic, drugih obvestil o pravicah intelektualne lastnine ali obvestil o drugih pravicah. Dovoljeno je nalaganje in tiskanje informacij in gradiv z namenom ogledovanja in branja za nekomercialne namene. Vsako drugo kopiranje, distribuiranje, ponovno objavljanje, spreminjanje informacij in gradiv na www.visit.jesenice.si ali njihovo pošiljanje po pošti ter razširjanje na kakršenkoli drug način brez predhodnega pisnega dovoljenja, je prepovedano. Prav tako je prepovedana uporaba kateregakoli elementa www.visit.jesenice.si za kakršnekoli druge namene, kot za izključno osebno, nekomercialno, domačo rabo. Občina Jesenice ne odgovarja za obliko in vsebino spletnega mesta, ki so na kakršenkoli način povezane s spletnim mestom www.visit.jesenice.si. Pri obisku in uporabi povezanih spletnih mest je odgovornost Občine Jesenice za vse primere izključena.

Omejitev odgovornosti

Občina Jesenice se bo trudila, da bodo podatki na spletnem mestu pravilni in ažurni, vendar Občina Jesenice niti druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri izdelavi spletnega mesta ali še sodeluje pri nadgradnjah le-tega, ne moreta biti odgovorna za navadno škodo ali izgubljeni dobiček ali nepremoženjsko škodo, ki bi lahko uporabniku nastala zaradi uporabe spletnega mesta ali nezmožnosti uporabe le-tega. Občina Jesenice se bo trudila za nemoteno delovanje spletnega mesta, vendar ne more biti odgovorna za navadno škodo, izgubljeni dobiček ali nepremoženjsko škodo, ki bi lahko uporabniku nastala zaradi motenega delovanja spletnega mesta. Občina Jesenice lahko kadarkoli brez predhodnega obvestila spremeni spletno mesto.

Naročanje na obveščanje

Končni uporabniki spletnega mesta se lahko naročijo na prejemanje e - novic  po elektronski pošti. Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je Občina Jesenice, Cesta železarjev 6, 4270 Jesenice.

Za prijavo na e-novice Občina Jesenice zbira vaše sledeče podatke: e-poštni naslov. Upravitelj podatkov Občina Jesenice zbira vaše osebne podatke izključno v primeru, da ste mu jih prostovoljno posredovali ob prijavi na e-novice. Z vpisom vašega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo Občina Jesenice obveščala o novicah iz področja turizma destinacije Jesenice (e-obvestila o aktualnih dogodkih in novostih na Jesenicah). Po vpisu elektronskega naslova za prejemanje e-novic boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo. S potrditvijo le-tega in aktivacijo soglasja boste do preklica prijavljeni na e-novice Občine Jesenice.

Vaši osebni podatki za prijavo na e-novice bodo uporabljeni le za namen oziroma namene, za katere ste dali svoje soglasje. Vaših osebnih podatkov Občina Jesenice v nobenem primeru ne bo prodajala, posojala ali kakorkoli drugače posredovala nepooblaščenim tretjim osebam brez vaše privolitve.

Svoje soglasje za uporabo in upravljanje z vašimi osebnimi podatki lahko kadarkoli prekličete na enak način, kot ga ste ga podali. Za preklic soglasja v prijavni obrazec na spletni strani ponovno vpišete svoj prijavni elektronski naslov in nanj prejmete potrditveno sporočilo. S potrditvijo prijavnega elektronskega naslova bo aktiviran preklic soglasja. Kadarkoli lahko pisno na elektronski naslov ali s klikom na gumb ODJAVA v e-novicah zahtevate od upravljavca osebnih podatkov trajno ali začasno prepoved uporabe vaših osebnih podatkov za namene neposrednega trženja.

Varstvo osebnih podatkov

Kakršnekoli podatke, ki jih Občina Jesenice pridobi na kakršenkoli način preko spletnega mesta, so namenjeni izključno za lastno rabo in jih Občina Jesenice varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS št. 163/22) in Obligacijskem zakoniku. Več o varstvu osebnih podatkov.

Izjava o dostopnosti

Tako Občina Jesenice kot naročnik kot podjetje ARCTUR Računalniški inženiring d.o.o. kot izvajalec se zavezujeta, da bomo omogočali dostopnost uradne spletne strani www.visit.jesenice.si v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikom. Več o izjavi o dostopnosti.

Spletni piškoti, zakaj se uporabljajo in kako jih v brskalniku izključimo?

Spletni piškoti so datoteke, ki jih na vašem računalniku spletne strani hranijo za izboljšanje uporabniške izkušnje, kot so na primer nastavitve, ki jih za dano stran potrebujemo, status prijave, podatke o spletnih nakupih in podatke za vstavke, kot je na primer Adobe Flash. Ker vam bo popoln izklop piškotkov verjetno prinesel več težav kot koristi, vam priporočamo uporabo »zasebnega okna«. Več informacij o piškotkih je na voljo tudi v smernicah informacijskega pooblaščenca.

Piškotki, ki jih uporabljamo

Na spletni strani www.visit.jesenice.si je vključen napredni spletni vtičnik, ki je v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah. Ta redno avtomatizirano skenira in beleži piškotke tako, da je seznam piškotkov v pogovornem oknu vedno posodobljen.

Začasen izklop spletnih piškotov

Najhitrejši in najenostavnejši način za preprečitev shranjevanja spletnih piškotov pri vseh spletnih brskalnikih je uporaba tako imenovanega »zasebnega okna«. Zasebno brskanje nam namreč omogoča, da lahko splet obiskujemo, ne da da bi spletni brskalnik pri tem shranjeval kakršnekoli informacije o straneh, ki smo jih obiskali.

Internet Explorer

Spletni brskalnik Internet Explorer zagotavlja brskanje na internetu brez puščanja sledi preko funkcionalnosti imenovane »InPrivate«. To prikličemo na način, da v brskalniku najprej pritisnimo tipko »Alt«. S tem se prikaže menijska vrstica in v meniju »Orodja« sprožimo ukaz »Brskanje InPrivate«. Način »InPrivate« lahko vklopimo tudi s pritiskom na kombinacijo tipk »Ctrl + Shift + P«.

Google Chrome

Google Chrome prav tako omogoča brskanje na internetu brez puščanja sledi, za ta namen pa uporabimo funkcionalnost »Novo okno brez beleženja zgodovine«. Novo okno lahko vključimo tudi s pritiskom na tipke »Ctrl + Shift + N«.

Mozilla Firefox

Pri spletnem brskalniku Mozilla Firefox pa nam bo v pomoč funkcionalnost »Vključi zasebno brskanje«, ko jo prikličemo na način, da najprej pritisnimo tipko »Alt«. S tem se prikaže menijska vrstica in v meniju »Orodja« sprožimo ukaz »Vključi zasebno brskanje«. Ta način brskanja lahko vklopimo tudi s pritiskom na tipke »Ctrl + Shift + P«.

Apple Safari

Apple Safari 6 ima tako kot ostali vodilni spletni brskalniki možnost deskanja po svetovnem spletu brez puščanja sledi. To funkcionalnost vključimo tako, da kliknemo na »Nastavitve« in izberemo »Private browsing«. S pritiskom na gumb »OK« se nam bo desno v naslovni vrstici prikazala oznaka »Private«.

Opera

Pri spletnem brskalniku Opera pa možnost deskanja po svetovnem spletu brez puščanja sledi vključimo tako, da najprej kliknemo na logotip spletnega brskalnika v zgornjem levem kotu. Tu poiščemo »Tab and Windows« in izberemo »New private Window«. Ta način brskanja lahko vklopimo tudi s pritiskom na tipke »Ctrl + Shift + N«. S tem se nam bo odprlo okno, kjer bomo lahko brez skrbi deskali po svetovnem spletu.

Trajni izklop spletnih piškotov

Spletni brskalniki seveda omogočajo tudi trajni izklop spletnih piškotov, pri čemer  se moramo zavedati, da bomo s trajnim izklopom / izbrisom izgubili možnost ohranitve naših osebnih nastavitev, statusa prijave, podatke o opravljenih spletnih nakupih in še mnogo več, ter da strani ne bodo delovale pravilno oziroma boste prikrajšani za dodatne možnosti. Spletna mesta se bodo za nameček nalagala malce počasneje, saj se bodo morale slike in vsi deli vsebine vsakič naložiti od začetka.

Internet Explorer

Za izklop piškotov v spletnem brskalniku Internet Explorer kliknite na gumb »Orodja« in izberite zavihek »Zasebnost«. Nato kliknite še na gumb »Napredno« ter obkljukajte možnost za onemogočitev samodejnega upravljanja s piškoti in obe vrednosti nastavite na »Blokiraj«. Izbiro potrdite s klikom na gumb »V redu«. Že shranjene piškote pa lahko zbrišemo s klikom na »Orodja«, gumb »Brisanje« in »Izbriši«. 

Google Chrome

Omogočanje piškotkov v spletnem brskalniku Google Chrome opravimo s klikom na ikono menija Chrome, izbiro »Nastavitve«, klikom na »Pokaži dodatne nastavitve« na dnu strani ter izbiro »Nastavitve vsebine« v razdelku »Zasebnost«. Tu izberemo še možnost »Blokiraj piškotke in podatke drugih spletnih mest« in kliknemo na gumb »Končano«. Že shranjene piškote izbrišemo s klikom na ikono menija Chrome, izbiremo »Nastavitve«, kliknemo na »Pokaži dodatne nastavitve« in v razdelku »Zasebnost izberemo »Izbriši zgodovino brskanja«.

Mozilla Firefox

Pri spletnem brskalniku Mozilla Firefox piškote izključimo tako, da kliknemo na napis »Firefox« (desno zgoraj) ali »Orodja« v menijski vrstici, izberemo »Možnosti« in kliknemo na zavihek »Zasebnost«. Nato v delu »Zgodovina« v oknu »Firefox naj:« izberemo možnost »Uporablja posebne nastavitve za zgodovino« ter odkljukamo možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«. Po potrebi lahko vključimo še možnost »Vedno uporabljaj zasebno brskanje«. Že shranjene piškote izbrišemo s klikom na napis »Firefox« (desno zgoraj), izberemo »Možnosti« in kliknemo na zavihek »Zasebnost«. Nato v delu »Zgodovina« v oknu »Firefox naj:« izberemo možnost »Uporablja posebne nastavitve za zgodovino«, »Prikaži piškote« in »Odstrani vse piškote«.

Apple Safari

Omogočanje piškotkov v spletnem brskalniku Apple Safari je nadvse enostavno, saj zadošča, da kliknemo na napis »Safari«, izberemo »Preferences« in poiščemo »Privacy«. Nato v delu »Block cookies« vključimo to možnost in izbiro potrdimo s klikom na gumb »OK«. Shranjene piškote pa izbrišemo s klikom na napis »Safari«, izberemo »Preferences« in poiščemo »Privacy«. Nato izberemo vse spletne strani in kliknemo na gumb »Remove All«.

Opera

Pri brskalniku Opera spletne piškote izklopimo na način, da najprej kliknemo na logotip spletnega brskalnika v zgornjem levem kotu, poiščemo »Settings« in izberemo »Preferences«. Nato v zavihku »Advanced« poiščemo zavihek »Cookies« in označimo možnost »Never accept cookies«. Izbiro potrdimo s pritiskom na gumb »OK«. Shranjene piškote pa izbrišemo s klikom na logotip spletnega brskalnika v zgornjem levem kotu, poiščemo »Settings« in izberemo »Preferences«. Nato v zavihku »Advanced« poiščemo zavihek »Cookies« in »Delete all cookies.

Zunanje povezave

Zaradi prikladnosti lahko nekatere spletne strani ali podstrani www.visit.jesenice.si z namenom podajanja celovitih turističnih informacij vsebujejo povezave na različne zunanje strani, kot so na primer druga internetna spletišča, posamezne strani ali drugi viri. Za dostopnost, vsebino ali napake zunanjih povezav ne odgovarjamo, prav tako uporabniki spletne strani www.visit.jesenice.si  ne morejo domnevati, da spletne strani zunanjih povezav upoštevajo enaka načela glede spoštovanja zasebnosti in varstva osebnih podatkov, kot jih upošteva Občina Jesenice. Pri obisku in uporabi povezanih spletnih mest je odgovornost Občine Jesenice za vse primere izključena.

Nepričakovani oglasi

Ob obisku naših spletnih strani lahko vaš internetni brskalnik proizvaja nepričakovane oglase. Te oglase najverjetneje proizvajajo druge internetne strani ali druga programska oprema, ki je nameščena na vašem računalniku. Produkti ali storitve, ki se prikazujejo preko nepričakovanih oglasov na vašem računalniku med obiskovanjem naše spletnih strani, niso odobreni ali priporočeni s strani Občine Jesenice.

Splošno

Za morebitne spore iz naslova uporabe spletnega mesta se uporabi slovenska zakonodaja. Za rešitev morebitnih sporov je pristojno sodišče v Kranju. Z uporabo spletnega mesta uporabnik potrjuje, da je sprejel tu opisane pogoje in da se z njimi strinja.

Priprava pravnega obvestila

To pravno obvestilo je bilo nazadnje posodobljeno dne 20.4.2023.