Obisk muzeja

V preteklost poglej, te vabi muzej!

Avtor: Aleš Košir

Gornjesavski muzej Jesenice skrbi za za kulturno in naravno dediščino gornjesavske regije

Železo je najpogostejša beseda, ki Jeseničane povezuje s  preteklostjo.  Obiščite Gornjesavski muzej Jesenice, ki združuje več muzejskih hiš od Jesenic do Rateč. Fužinarsko naselje Stara Sava je spomenik državnega pomena.  V Bucelleni-Ruardovi graščini bo imel svoj dom Slovenski železarski muzej, kjer se boste podali na pot železa  – od rude do jekla. V neposredni bližini se nahaja večstanovanjska stavba Kasarna v kateri je Muzej delavske kulture, kjer je predstavljena Etnološka razstava o bivalni kulturi in načinu življenja železarskih družin. Muzej Kosova graščina Jesenice je razstavišče za občasne vizualno likovne in muzejske razstave. Obiščite tudi muzej na prostem na prireditvenem prostoru, kjer je na voljo stalna razstava tehniške dediščine, ki vključuje podobe dela, razstavne panoje in obnovljene tehniške spomenike nekdanje Železarne Jesenice ter njene predhodnice Kranjske industrijske družbe.

Ob svojem obisku se ne pozabite najaviti železarjevi ženi v Muzeju delavske kulture in se povabiti na pravo delavsko kavo v pristnem delavskem stanovanju.

V okviru muzeja deluje tudi Slovenski planinski muzej, kjer je predstavljena zgodovina planinstva na Slovenskem, Muzej Kranjska Gora, kjer je etnološka predstavitev kmečke bivanjske kulture 19. stoletja v Alpah ter Muzej Rateče s prvim Escape muzejem na Slovenskem.

Gornjesavski muzej Jesenice
Cesta Franceta Prešerna 45
4270 Jesenice
+386 4 583 3500