Zima, zima bela

Zima bela nam veselje dela!

Avtor: Jošt Gantar
Turno smučanje
Avtor: Jošt Gantar

Turno smučanje

Karavanke so zaradi svoje nekoliko nižje in ugodne prisojne lege z lepim razgledom na Julijske Alpe in Ljubljansko kotlino priljubljen cilj za pol- ali enodnevno smučanje tudi za manj ekstremne turne smučarje. Poleg tega so vrhovi v zahodnih Karavankah goli in nudijo široka smučišča.

Najbolj obiskani s strani turnih smučarjev v občini Jesenice so Hruški vrh (1776 m), Klek (1753 m), Struška (Veliki vrh, 1944 m) in Vajnež (2104 m). Vsi so dostopni iz Planine pod Golico in Javorniškega Rovta in se navezujejo na turno smučarsko območje med Dovško Babo (1896 m) in Stolom (2236 m).

Turno smučanje je možno le ob zadostni snežni odeji. Posebnih označb v naravi za turo smučarske poti ni.

Publikacija Zimska doživetja

Sankanje

Sankanje

Tradicija sankanja v vaseh pod Golico je zelo stara in je nastala iz potrebe po prevozu domačinov v dolino na delo ali v šolo pozimi, ko so bile poti zasnežene. Iz tega se je rodilo rekreativno sankanje, ki je na poteh v Karavanke zabavalo Jeseničane, kmalu pa je preraslo tudi v tekmovalni šport. Naravna sankaška proga Savske jame se nahaja v Planini pod Golico na območju Savskih jam.

Proga je v primeru zadostnih količin snega dolga 700 metrov in predvsem primerna za družinsko sankanje. V neposredni bližini je veliko parkirišče, ob vikendih in počitnicah je možna izposoja sani ter okrepčilo s toplimi napitki. Za najavljene zaključene skupine do 40 oseb organizirajo tudi nočno sankanje.

Sankaški klub Jesenice
Ledarska 4
4270 Jesenice
+386 51 372 753
sak.jesenice@gmail.com

Publikacija Zimska doživetja

Drsanje v Športni dvorani Podmežakla

Drsanje v Športni dvorani Podmežakla

Rekreacijsko drsanje v Športni dvorani Podmežakla je možno ob sobotah, nedeljah, praznikih in šolskih počitnicah po urniku Športne dvorane Podmežakla.

Zavod za šport Jesenice
Ledarska 4
4270 Jesenice
+386 4 588 4662

Publikacija Zimska doživetja

Smučišče in izletniška točka Španov vrh
Avtor: Andraž Sodja

Smučišče in izletniška točka Španov vrh

Iz Planine pod Golico do Španovega vrha vodi ena najstarejših sedežnic v Sloveniji, ki z manjšimi prekinitvami obratuje že od leta 1964. 

Španov vrh slovi kot izhodiščna točka za številne pohodnike med letom, v zimskih mesecih pa je priljubljena med turnimi in alpskimi smučarji. V času cvetenja narcis so pobočja polna dišečih ključavnic, v vsakem letnem času pa pohodnika razvajajo čudoviti pogledi na Julijce z očakom Triglavom v ospredju.

Enosedežnica v zimskem času, ko je dovolj snega, obratuje ob vikendih, med tednom pa samo, če je dovolj povpraševanja. Enosedežnica ima dve postaji, srednjo in končno, srednje zahtevna proga pa je dolga kar 2.200 metrov.

Športni center Španov vrh
Planina pod Golico 3b
4270 Jesenice
+386 31 744 828