Navijamo za hokejiste

Na ledu jeklena moč, s tribun ognjevita pomoč: JE-SE-NI-CE!

Avtor: Domen Jančič

Hokejski plošček je za jeseniške navijače glavni simbol domače pripadnosti. V podhodu od železniške postaje do športne dvorane Podmežakla se kar slišijo trume rdečih, katerih navijaški vzkliki in parole so in bodo še naprej bodrili jeseniške hokejiste, zlasti v borbi proti zelenim. To, kar je Šiška za Olimpijo, je Kurja vas za Jesenice, saj je dala največ hokejistov. Zaradi večne sence, ki je na tej strani Save ohranjala led še potem, ko so na drugi strani že trgali solato, je bil hokej nekaj samoumevnega.

Skoraj vsaka hiša v okolici legendarne dvorane hokejskega kluba Jesenice je prispevala vsaj enega hokejista. Gradnja prve lesene dvorane se je začela na mestu, kjer je pred tem stala odkrita umetna ledena ploskev, ki je bila ena redkih v takratni Jugoslaviji. Najprej so okoli ploskve postavili tribune, leta 1954 pa so začeli postavljati še leseno konstrukcijo. S tem so dela ustavili, drsališče pa še vedno ni imelo strehe. Dvorana je bila pokrita leta 1978 in so jo vseskozi nekaj »štukali«, k današnji končni podobi pa ni prispevalo mednarodno hokejsko prvenstvo temveč EuroBasket 2013, ko so Jesenice gostile prvi del košarkarskega prvenstva.

V letošnji sezoni se do sredine aprila zagotovo vrnemo na Jesenice na ogled ene od tekem Alpske hokejske lige.

Je-se-ni-ce!

HDD SIJ Acroni Jesenice
Ledarska 4
4270 Jesenice

V kolikor želite, se lahko dogovorite za voden ogled Športne dvorane Podmežakla in si ogledate tudi zanimivo vsebino v muzeju športa.

Zavod za šport Jesenice
Ledarska 4
4270 Jesenice
+386 4 588 4662